Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Leermens. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 1 januari t/m 31 december 2023
Orgelconcerten

Orgelconcerten

Gedurende het jaar vinden er orgelconcerten plaats in de kerk. Kijk voor meer informatie op www.groningenorgelland.nl/agenda

Locatie Noordbroek
Lees meer
Zaterdag 18 februari t/m 18 juni 2023
Zwijgend Goud

Zwijgend Goud

Groninger kerken. Al eeuwenlang staan ze fier in het landschap, omzoomd door groen op een wierde of juist midden in het dorp of de stad. Deze kerken zijn niet alleen van buiten bewonderenswaardig. Binnen worden even grote schatten bewaard. Sommige waardevolle museumstukken, andere ogenschijnlijk alledaags. Het zijn stille getuigen van acht eeuwen Groninger kerken en hun gebruiken. Ruim 100 objecten uit meer dan 60 kerken van de stichting zijn nu voor het eerst bijeengebracht in een unieke tentoonstelling in de Akerk Groningen. Ieder voorwerp kent zijn eigen verhaal, een eigen geschiedenis, en is op zijn eigen manier van grote waarde. Met deze expositie zetten we de minder zichtbare kant van Groninger Kerken in de schijnwerpers.

Locatie stadskerk
Midden in de stad Groningen pronkt de Akerk. De goudgele toren is vanuit verschillende hoeken in de stad goed te zien. Een kerk van omvang en allure, de ideale locatie centraal in de stad en provincie om de collectie uit de diverse kerken tentoon te stellen. Een museumstuk op zich met een van de mooiste orgels ter wereld het Arp Schnitger orgel. En niet te vergeten de schilderingen uit 1493 op de gewelven. Wandel door de tentoonstelling en leer zo de kerken uit de provincie kennen, allemaal een bezoek meer dan waard! Bekijk de zeer uiteenlopende collectie erfgoed objecten van heel dichtbij! Ontdek het verhaal achter de kerkobjecten (o.a. hondenzweep en rouwborden). Welke betekenis hebben de diverse symbolen? Stap eens een heuse schatkamer binnen, want veel van de museumstukken zijn van zo grote waarde dat ze achter een grote kluisdeur bewaakt worden.

Openingstijden
maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 - 17.00 uur
Woensdag: 10.00 - 17.00 uur
Donderdag: 10.00 - 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
Zondag: 12.00 - 17.00 uur

Toegangsprijzen voor bezichtiging tentoonstelling en kerk • Standaard: € 4,50 • Kinderen t/m 18 jaar: gratis

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 4,50
Lees meer
Vrijdag 3 maart t/m 7 mei 2023
Wandkleed op reis

Wandkleed op reis

De manifestatie Bitterzoet Erfgoed besteedde in 2022 aandacht aan het slavernijverleden van de stad en provincie Groningen, en de doorwerking daarvan op het heden. Verschillende culturele instellingen gingen met dit onderwerp aan de slag. Er waren lezingen, voorstellingen, tentoonstellingen en meer. In de Akerk werd, in opdracht van Groninger Kerken, een groot wandkleed gemaakt. Ruim 600 vrijwilligers werkten samen aan de vervaardiging van het werk, dat maar liefst 2,5 x 35 meter is. Het ontwerp is van kunstenaars Hedy Tjin en verbeeldt de sporen van het slavernijverleden. Ze staat bekend om haar felle kleurgebruik en aandacht voor maatschappelijke thema’s. Afgelopen juni is de laatste steek gezet en nu gaat het wandkleed op reis door de provincie. On tour, second stop! Het wandkleed zal van 3 maart tot en met 7 mei te zien zijn in onze kerk in Nieuw Beerta.

De tentoonstelling is elke zondag te bezoeken tussen 10:00 en 16:00. Op andere dagen is bezoek mogelijk op afspraak. Hiervoor kunt u contact opnemen met het sleuteladres.

Locatie Nieuw Beerta
Woensdag 8 maart t/m 1 mei 2023
Tentoonstelling tekeningen Stinzenplanten in de kerk.

Tentoonstelling tekeningen Stinzenplanten in de kerk.

Op het kerkhof van Zuurdijk staat een zee van stinzenplanten te bloeien. De bloei start in januari en gaat door tot in mei, steeds opeenvolgend, van sneeuwklokje en winterakoniet tot aan wilde boshyacint. Nu beginnen de narcis en de blauwe sterhyacint te bloeien. Later volgt de kievitsbloem en de bostulp. In 2006 kwam het boekje Börgbloumkes in en rond Domies Toen in Pieterburen uit. Jelle van Nimwegen, kunstenaar wonend in Pieterburen, maakte daarvoor toen prachtige tekeningen. Ze zijn allemaal getekend in Domies Toen, botanische tuin en collectiehouder van de nationale collectie stinzenplanten, en gedateerd. Daarmee is goed te volgen wat wanneer bloeit. Hij schonk de tekeningen aan Domies Toen. Ze worden nog steeds gebruikt in verschillende publicaties van de tuin. Het leek het ons passend de tekeningen van Jelle een keer in de Zuurdiekster kerk tentoon te stellen. Het inmiddels uitverkochte boekje ligt in de kerk in de TER INZAGE.

Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Reserveren en/of inlichtingen a.broekhuizen@zuurdiek.nl
Lees meer
Zaterdag 25 maart t/m 26 maart 2023
Expositie schildergroep Engelbert

Expositie schildergroep Engelbert

Schildersgroep Engelbert Aafke, Anneke, Annelies, Annie, Antje, Auke, Bart, Bert, Elly, Geert, Franca, Hetty, Hilda, Ineke Jarich, Joke, Marian, Marrie, Ria, Rita, Silvester, Titia, Vera, Willy

stilleven landschap portret

Locatie Engelbert: Kerk Engelbert
Tijd 10:30 - 16:30 uur
Prijs Toegang gratis

26

march
Roon Staal Lente Tour

Roon Staal Lente Tour

Singer-songwriter Roon Staal geniet al meer dan 20 jaar bekendheid in binnen- en buitenland door zijn fenomenale tenorstem en prachtige pianospel. Inmiddels is zijn 16e album ‘Dreamland’ uit met nieuwe eigen werken zoals het 'Malawiaanse Gebed' dat hij schreef voor zijn pasgeboren dochter en nieuwe authentieke performances van bekende songs. Begin 2023 treedt de fervente reiziger na een jarenlange pauze i.v.m. corona ook weer op in Japan.

Reserveren van tickets kan via de rode knop of telefonisch
06-15403125

Locatie Pieterburen: Petruskerk
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang €22,50 voor volwassenen en €12,50 voor jeugd onder 18

26

march
Jazz in Feerwerd

Jazz in Feerwerd

Beste jazzliefhebber, Op zondag 26 maart 2023 vieren we een feestje.
Bert van Erk, contrabassist en een van de boegbeelden van de Groningse jazzscene, komt dan op zijn 75e verjaardag met zijn nieuwe formatie Bert van Erk Quartology voor een concert naar Feerwerd! Bert van Erk Quartology bestaat uit Bert van Erk op contrabas, Miguel Martinez op altsax, René van Astenrode op vibrafoon en Jeroen van Olphen op drums. Ze spelen Greatest Hits uit Bert's eigen composities, werk van Miguel Martinez en enkele jazzklassiekers. Voor meer informatie over dit concert: zie onderstaande flyer. Het concert vindt weer plaats in het kerkje van Feerwerd en begint om 15.00 uur. Heb je nog niet gereserveerd? Dit kan per email (info@jazzinfeerwerd.nl) of website (www.jazzinfeerwerd.nl). De entree bedraagt € 15,- en betalen kan op locatie, liefst met pin. Graag tot ziens in Feerwerd!
Met vriendelijke groet, Stichting Jazz in Feerwerd

Locatie Feerwerd: Jacobuskerk Feerwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 15
Lees meer

27

march
Mantrazang

Mantrazang

Op verschillende maandagen en dinsdagen ben je van harte welkom om mantra’s te komen zingen met, in de pauze, tijd voor een kopje thee. (niet in juli en aug.) Mantra’s zijn oeroude bezielende woorden, gezongen en herhaald. Al duizenden jaren door vele volkeren in allerlei talen gezongen. Een vorm van zingen met aandacht en intentie. Na iedere mantra volgt stilte om jezelf en de omgeving te ervaren. Het zingen van mantra’s geeft ontspanning, verbinding en ruimte en daarmee openheid naar alles. Laat de klanken van de mantra je hart beroeren!

Opgave
Geef je op via stersylvia7@gmail.com. Na opgave krijg je de mantra’s toegestuurd via de mail.

Locatie Tolbert: Hoofdstraat 48
Tijd 10:00 - 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 5,00; reserveren gewenst
Dinsdag 28 maart t/m 8 april 2023
Rutland Orgel 10 dagen te gast expositie Zwijgend Goud

Rutland Orgel 10 dagen te gast expositie Zwijgend Goud

Voorafgaand aan de uitvoering van het Hellums Paasspel in de Akerk op Goede Vrijdag 7 april, maakt het Rutland orgel (inclusief carillon) 10 dagen deel uit van de tentoonstelling Zwijgend Goud in de Akerk Groningen. Het is dan van dinsdag 28 maart tot zaterdag 8 april te zien in het schip van de Akerk Groningen. De tentoonstelling Zwijgend Goud van Groninger Kerken besteedt nog t/m 18 juni aandacht aan ruim 100 bijzondere kerkobjecten uit meer dan 60 van de kerken uit het bezit van Groninger Kerken. De uitvoering van het Hellums Paasspel in de Akerk en de plaatsing in de tentoonstelling is een samenwerkingsproject van Stichting Super Librum en Groninger Kerken.

In het weekend van 1 en 2 april worden er voor de bezoekers extra activiteiten rond het orgel georganiseerd. Zo zijn beide dagen van 13.00 en 16.00 uur medewerkers van Super Librum aanwezig om tekst en uitleg te geven over het orgel. Ook kun je dan onder begeleiding het orgel bespelen en/of zelf als orgeltrapper optreden.Beide middagen wordt van 14.00 tot 14.45 uur een korte lezing gegeven over (de realisatie van) het Rutland orgel.


Locatie Groningen: Akerkhof 2
Prijs Toegang EUR 4,50
Vrijdag 31 maart t/m 29 juni 2023
Expositie Janneke Hoek

Expositie Janneke Hoek

Janneke Hoek (1995, Groningen) is visueel verhalenverteller. "Ik zie illustreren voornamelijk als het visueel vertellen van een verhaal. Verhalen fascineren me omdat ze een heleboel vertellen. Elke cultuur, elk individu en elke plek heeft zijn of haar eigen verhaal en laat mij een andere kijk op de wereld zien. Zelf bedenk en schrijf ik ook een heleboel verhalen. Vervolgens transformeer ik deze tot een illustratie”. Haar werk varieert enorm in materialen en technieken, wisselend van linosnedes en ecolineschilderijen, dichtbundels en stripboeken tot installaties van metaal en stof, monumenten van steen en meubels. Binnen haar werk onderzoekt ze verwondering en speelsheid en probeer dit ook terug te geven aan het publiek. Een van de vaste ijkpunten binnen haar werk is de natuur en dan vooral het verbinden van de mensen met elkaar en de wereld waarin zij leven.” De mens lijkt soms haar natuur te vergeten, en afgedreven naar iets waarin zij los staat van datgeen waarop (en met wie) zij loopt.” aldus Janneke. Laat u verrassen. De kerk is dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. De toegang is gratis.

Locatie Vierhuizen: Kerk Vierhuizen
Prijs Toegang gratis
Lees meer